Met welke psychische klachten ga je naar een therapeut?

Kom met elke vraag

Het is zonde van jouw tijd en energie als je je af moet zitten vragen ‘kan ik dit nu wel of niet vragen?’, ‘is dit nu wel of niet iets voor de therapeut?’ Nee, daar hoef je je nooit druk om te maken: gewoon vragen. Op basis van je vraag of verhaal kan een psycholoog vrij duidelijk vertellen wat zij voor je kunnen doen. En als blijkt dat diegene jou niet kan helpen, dan zullen zij je doorverwijzen. Het netwerk onderling is vaak erg goed.

Ik heb het gevoel dat ik vast zit

Veel mensen hebben dat gevoel wel eens. In de meeste gevallen gaat dat gevoel weer weg of lukt het je iets te veranderen waardoor je weer in beweging komt. Dat gevoel van vast te zitten is eigenlijk een optelsom van onvrede en onvermogen. Kennelijk ben je niet tevreden met (aspecten uit) je leven, maar lukt het je niet daar iets aan te doen. Vanuit dit gevoel kan een therapeut veel voor je betekenen. De meeste cliënten met dit thema in de basis merken snel verandering en kunnen ook gauw weer zelf verder.

Ik ben mezelf niet

Misschien wel het meest voorkomende vraagstuk. Het is makkelijk om het contact met jezelf te verliezen. Je leven gaat snel, er lijkt van alles reuze belangrijk, in de drukte stomp je een beetje af. Je leert signalen van je lichaam en je innerlijk te negeren om langer door te kunnen en meer aan te kunnen. En zo zet je jezelf stukje bij beetje buiten spel. Dat is niet niks: je waarden, je dromen, de dingen die je écht belangrijk vindt; ze verdwijnen in een mist van, vaak oppervlakkige, drukte. Het is moeilijk om je in de storm van alledag staande te houden. De therapeut gaat je helpen de weg naar jezelf terug te vinden, het contact te herstellen en jouw unieke manieren te vinden om altijd dicht bij jezelf te blijven.

Er is me iets vreselijks overkomen

Elk vraagstuk en elke klacht die je van binnen voelt, heeft met de buitenwereld te maken. Of het nu om je werk gaat, vrienden, je relatie of een gebeurtenis. Je bent altijd in de wereld. Er heeft altijd iemand met je te maken. En nu kan het zijn dat je iets vreselijks overkwam: een verlies, een trauma, een overweldigende gebeurtenis. Die, voor jou, zó groot is dat je het niet kunt behappen. Je trekt het niet. Het is te veel, te zwaar, te groot. En je omgeving weet zich eigenlijk ook geen raad met je.

Diepere patronen vinden

De therapeut kan niet alleen goed en vaak vrij snel diepere patronen blootleggen die jou in de weg staan deze gebeurtenis goed te verwerken, hij of zij kent ook de technieken en methoden die je een steuntje in de rug geven. Ook al voelt het misschien niet zo, je bent niet de eerste die dit meemaakt – sterker nog, er zijn technieken, methoden en middelen die je kunnen helpen. Veel cliënten vinden steun bij zo’n methode en ontwikkelen, samen met de therapeut een eigen stijl, een eigen, nieuwe manier.

Veel voorkomende vragen en problemen

Ik werk los van protocollen, maar wel met kennis en op basis van een wetenschappelijk fundament. Het is zinvol om gebruik te maken van bewezen methoden, en het is nog zinvoller om die methoden toe te passen in een mix die precies past bij de stijl van de cliënt. In mijn praktijk komen mensen van allerlei komaf met volkomen verschillende vragen waarvan de meesten niet in een hokje te plaatsen zijn. Toch zijn er ook een aantal klachten die ik vaker tegenkom en waar je je misschien in herkent: