Leer omgaan met hooggevoeligheid in therapie

Een kwestie van leren

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is geen ziekte, kwaal of aandoening. Als je hoogsensitief bent, komt de wereld wat harder en vollediger binnen dan bij mensen die dat niet zijn. Daar heb je veel plezier van: je merkt meer op, beleeft bewuster en kunt dieper genieten. Je voelt anderen heel goed aan, pikt een ‘stemming’ makkelijk op en weet precies wanneer iemand niet helemaal blij is. En aan de andere kant kan het behoorlijk in de weg zitten als je het niet ‘uit’ kunt zetten.

Ongefilterde wereld

De wereld is ingericht op mensen met veel ‘eelt’ op hun zintuigen, ziel en gevoel voor balans. Geluid is luid, werk is stressvol, ervaringen intens, kleuren fel. Ook al ben je er niet gevoelig voor, dan is het nog alle zeilen bijzetten om rustig en energiek door de dag te komen.

Het kan heel zwaar zijn

Jij bent hoogsensitief. Dan ben je waarschijnlijk sneller moe (van het verwerken van die schreeuwerige wereld). Je voelt je ook een beetje anders (want de rest lijkt niet op te merken wat jij allemaal ziet en voelt). Je hebt soms moeite om je lang te concentreren (met al dat lawaai om je heen). Je hebt sowieso meer tijd nodig om de dingen te doen (bij alles wat je doet moet je ook nog eens hard werken om de ruis te filteren).

Vele klachten

Een heel scala van moeilijk te plaatsen klachten kunnen voortkomen uit hooggevoeligheid. Het is vaak moeilijk voor de omgeving die klachten te duiden – ook omdat de hooggevoelige vaak zijn of haar mond houdt om niet ‘aanstellerig’ over te komen. Daarmee kan het gebeuren dat je er met je klachten al een heel traject op hebt zitten: van de ene naar de andere arts of instelling.

Methoden en technieken leren

In de behandeling leer je op een betere manier te ‘filteren’. Zodat je wat meer controle krijgt op je gevoeligheid. En daarmee dus ook op je energie. Je leert gericht te ontspannen, tot rust te komen in je lichaam, om te gaan met vaak complexe en altijd overweldigende emoties enzovoort. De behandeling is positief van toon en met veel gevoel voor ook de mooie kanten van jouw hooggevoeligheid.